In de spotlight: Lammertink Vastgoedzorg

  in Nieuws

Perfect voor elkaar!

We bezoeken het Twentse dorp Enter. Wat met een knipoog een passende link heeft met het thema digitalisering. Gelegen aan de rivier de Regge en mooi ingesloten tussen de driehoek Almelo, Goor en Rijssen is hier een bloeiend bedrijfsleven. Op één van de strategisch gelegen industrieterreinen die Enter rijk is, vinden we Lammertink Vastgoedzorg. We stappen binnen in een ruim pand waar overduidelijk een grondige verbouwing aan de gang is. Het oogt er opgeruimd en licht. De vriendelijke werkmannen wijzen ons naar de overkant. “Dat is ons tijdelijke onderkomen, Laurien moet daar zijn”, zeggen ze.

 

‘Als je je ergens in verdiept, wordt het leuk’

Met haar brede interesse, achtergrond in marketing en brandmanagement en vrouwelijke charme is Laurien Lammertink (29) een frisse wind in het bedrijf. Ze ontvangt ons op precies die manier. Laurien heeft de dagelijkse leiding over Lammertink Vastgoedzorg en een duidelijke visie. “Ons familiebedrijf bestaat al negentig jaar en dit is de derde generatie”, vertelt ze met een stralende lach. De visie is tot op zekere hoogte meegegroeid en toch ook hetzelfde gebleven. We willen goed genoeg zijn voor de professionele opdrachtgever. Groot zijn is geen ambitie op zich, maar we groeien mee met onze opdrachtgevers en de markt”.

 

‘Een bestaande opdrachtgever moet je houden, dan komt de nieuwe vanzelf.’

De ambitie om bij vader in het bedrijf te stappen, kende een natuurlijk verloop. Laurien: “Onze ouders hadden zes jaar geleden niet gedacht dat één van hun kinderen in het bedrijf zou werken. Ze hebben ons altijd vrij gelaten om daarin onze eigen keuzes te maken. Nu heb ik Lammertink Vastgoedzorg overgenomen. In 2018 hebben mijn broers Lammertink Isolatie opgericht en werken we alsnog alle drie onder één dak.” Vanaf het moment dat het bedrijf haar interesse ving en ze mee de bouw op ging om alles vanaf het begin te leren, werd het alleen maar leuker. Het zichtbare resultaat van complexen die een opknapbeurt of onderhoud hebben gehad en hoe zo’n wijk er dan weer bij staat, is wat haar dagelijks drijft.

In het vastgoedbedrijf werkt een team op kantoor en er zijn zo’n veertig schilders aan het werk. Waarvan één vrouwelijke. Laurien is daar trots op en laat geen kans onbenut om het werken van vrouwen in de bouw te promoten. De cultuur bij Lammertink is open en eerlijk. Er heerst een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. Het bedrijf valt vooral op door de gestructureerde werkwijze en goed zijn voor het personeel. “We zijn een heel hecht en loyaal team, zegt Laurien. Er is eigenlijk geen verloop en de kennis die er is, blijft hangen. Dat is voor ons natuurlijk enorm waardevol”. Ook naar buiten toe richt het bedrijf zich op het opbouwen van langdurige relaties. “We zetten altijd vaste mensen op vaste opdrachtgevers. Die betrokkenheid vinden we belangrijk en we willen echt de omstandigheden creëren waarin dit optimaal tot zijn recht komt. De lijnen in de uitvoering zijn daardoor kort en er is een sfeer van openheid.” stelt Laurien. Dit geldt ook voor de relatie richting leveranciers. Lammertink stelt hoge kwaliteitseisen. Ze zijn loyaal en daar verwachten ze iets voor terug. Op alle vlakken. En met alle mensen die bijdragen aan het werk wat dagelijks wordt verzet. “In de praktijk betekent dat, dat we soms ook nee moeten zeggen tegen piekprojecten. We willen ons echt blijven committeren aan onze vaste opdrachtgevers”. Het motto van vader van veertig jaar geleden, zit duidelijk ook in zijn dochters DNA. “Dan is dat maar zoals het is”, zegt Laurien stellig.

Deze visie heeft consequenties, zoals het loslaten van de particuliere markt. Haar vader had deze weg al ingezet door zich meer te richten op de woningcoöperaties. Het feit dat ze ‘nieuw’ was in het bedrijf, maakte het voor haar makkelijker om bepaalde beslissingen te maken. Van particulieren die al jaren klant waren, werd afscheid genomen. “Een visie heeft nu eenmaal consequenties en daar moet je naar handelen. Ik kon dat met wat minder emotie dragen, dan onze medewerkers die al jarenlang met deze klanten contact hadden”, stelt ze.

Lammertink vastgoedzorg

Onderhoud is crisisbestendig

De dagelijkse dienstverlening richt zich voornamelijk op vier pijlers: Woningbouwverenigingen, zorginstellingen, verduurzaming en renovaties én nieuwbouw. Dit vertaalt zich in zo’n 70% werk in het onderhoud en 30% in de nieuwbouw, waaronder houtskeletbouw. Laurien: “De onderhoudsmarkt werkt momenteel veel samen op basis van Resultaat Gericht Samenwerken (RSG). Dat wil zeggen dat we een langdurige verantwoordelijkheid hebben op onderhoud. Dat beslaat zo’n 80% van de onderhoudscontracten. Het mooie aan deze vorm is dat je als onderhoudspartner langdurig verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je eigen werk. Samen met andere bedrijven werk je binnen de kaders met elkaar samen, om zo kennis en kunde optimaal met elkaar te delen en te blijven innoveren. Ook zijn de lijnen kort en kunnen we de werkmomenten logisch op elkaar afstemmen. Denk aan zaken als glasvervanging en schilderwerkzaamheden. Voor ons én onze opdrachtgevers is dit een prettige en kosten efficiënte manier van werken”.

Lammertink Vastgoedzorg houdt zich regionaal bezig met het vaste onderhoud van meer dan honderd wijken. Laurien zegt het alsof het ‘niks’ is. Toch komt daar veel bij kijken. Veel van de processen kennen een digitaal aspect. Zoals het afleggen van inspectiebezoeken via een app. Plannen maken en scenario’s schrijven aan de hand van normen en een gezamenlijk opgestelde prestatie- en eisen set. Templates maken voor de bewonerscommunicatie, enquêtes uitvoeren en jaarlijks evalueren binnen de coöperatie. Dit nog buiten de uitvoering, als het tastbare resultaat van de werkzaamheden. Binnen dergelijke overeenkomsten zijn de mensen op kantoor al een jaar vooruit aan het plannen. Deze zekerheid van omzet geeft een bepaalde mate van rust. “Ja, dat slaapt zeker lekker”, bevestigt Laurien.

 

Circulair en modulair huisvesten

In de houtskeletbouw werkt Lammertink onder andere samen met Hodes Huisvesting. Een partner die in modulaire prefab woningen voorziet. “In de fabriekshal in Goor zijn bijna continu twee tot vier schilders van ons aan het werk. De woningen worden onder andere gemaakt voor de zorg en vakantieparken. In de hal heeft iedereen een vaste plek. De woning verplaatst zich”, legt Laurien uit. De afwerking van zo’n woning gaat verbazingwekkend snel, grondig en is een indrukwekkend proces om te zien. Antonie ter Harmsel, Hodes Huisvesting: “We vinden in elkaar een duurzame partner waarmee we op een Twents nuchtere manier samenwerken op basis van gelijkwaardigheid”.

Alles is tot in detail in een eisenpakket vastgesteld: hoe moet het gips eruit zien, hoe wordt het gaasband aangebracht op de wand etc. “Omdat exact is beschreven hoe de partij voor je het werk achter moet laten, voordat je verder kunt, weet iedereen waar hij aan toe is”, valt collega Rick Getkate bij. Rick (46) is in 2007 begonnen bij Lammertink Vastgoedzorg en werkt momenteel als calculator.

 

De eindgebruiker verwacht iets

In deze woningen worden repeterende werkzaamheden uitgevoerd. De afwisseling in de handelingen en de structuur in de uitvoering, houdt het werk voor de mannen leuk. De woningen worden veelal gemaakt voor het hogere segment. Er worden dan ook heel bewuste keuzes gemaakt. Rick: “We werken met zo min mogelijk mensen tegelijk op de bouw. Dat creëert rust en door elkaar in de weg te lopen, is ons verdienmodel weg. De schilders werken alleen met kwalitatief goede producten. Hier worden beslist geen concessies gedaan. Nieuwe producten laten we altijd eerst door onze jongens testen”.

Op de bouw bij Hodes zijn veel van deze producten te terug vinden. In het werk wordt bijvoorbeeld gewerkt met vaste binnen- en buitenhoeken. De 4T Sudden Bond pasta en de Easyfiller en Variofiller.

Lammertink en Obimex zijn een goede match. Beiden een familiebedrijf en misschien wel mede daarom delers van eenzelfde soort DNA. Ik hoor en zie een schoolvoorbeeld van ‘in overleg is alles mogelijk’ en een drive naar meer dan goed werk willen leveren. Daar is een goede werkomgeving voor nodig. Goede spullen en de juiste mensen. In dat opzicht is bedrijf op zoek naar wat extra handen. “Om precies te zijn een projectleider, schilders en glaszetters. Hier kunnen we zeker nog mankracht gebruiken. Maar ook dames zijn welkom!”, benadrukt Laurien met een glimlach.

 

Gezamenlijk optrekken

Naast deze uitdaging staat voor de nabije toekomst de verhuizing terug naar het eigen pand op de planning. Door hard werken bleek het bedrijf uit het jasje te zijn gegroeid. Het in 1999 gebouwde pand ondergaat een algehele metamorfose. Vorig jaar werd de beslissing genomen. En Lammertink zou Lammertink niet zijn als dit goed, grondig en gestructureerd wordt aangepakt. De beide divisies, vastgoed en isolatie, krijgen meer ruimte en blijven onder één dak.

Wat ook blijft is het gezamenlijke vrijdagmiddag moment. Dan komen de meeste medewerkers even gezellig bij elkaar. Voor deze traditie werd de inventaris van het lokale Café de Kröl overgenomen. “Deze gelegenheid is een bekende plek in Enter en helaas gaan zij sluiten. Mijn man stelde de eigenaar voor de spullen over te nemen. We gaan het exact zo namaken en dupliceren dat het lijkt alsof je bij ons zo het café weer binnenstapt. Een stukje historie blijft zo voortbestaan. Dat vinden we mooi en daar zijn we trots op!”, vertelt Laurien. Net als op het team waarmee wordt opgetrokken. En de geheel nieuwe branding die met de komst van Laurien zo goed zijn vorm heeft gekregen.

Het is overduidelijk. Bij Lammertink Vastgoedzorg hebben ze het inderdaad ‘Perfect voor elkaar’. Onderling en voor de opdrachtgevers!

Start typing and press Enter to search