Stalen draagconstructies

De Nederlandse normen nemen aan dat staal tot 400°C de volle draagsterkte behoudt. Het is begrijpelijk dat een belaste staalconstructie bij blootstelling aan hitte de belasting op een zeker ogenblik niet meer zal kunnen dragen en dus zal bezwijken. De temperatuur waarbij dit plaatsvindt noemt men de kritieke staaltemperatuur. In de praktijk wordt bij volledig belaste kolommen en liggers een kritieke staaltemperatuur aangehouden van respectievelijk 530°C en 575°C.

Bij een brandproef moet de bekleding bij deze temperaturen nog wel aan de belaste ligger bevestigd zijn. Om staal voldoende lang intact te laten tijdens een brand, is het noodzakelijk een brandwerende isolatie aan te brengen. De functie van de brandwerende isolatie is het voorkomen van een te snelle opwarming van het staal. Behalve dat de isolatie moet isoleren, mag hij ook tijdens de brand niet wegvallen.

Bij het toepassen van platen bestaat de mogelijkheid tot levering van op maat gezaagde bekledingsstroken. Dit en de mogelijkheid van een snelle bevestiging door middel van nieten zorgt ervoor dat de montagetijden tot een minimum beperkt blijven.

klosmaat voorbeeld

Vraag de gratis Obimex klosmaat aan

Met het Obimex klosmaatje kunt u PROMATECT©-H stroken van minimaal 20 mm dik en 120 mm breed op een simpele wijze verzagen tot de Promat systeemklos. Wigklossen vormen de basis voor de brandwerende bekleding van stalen liggers. Vul onderstaand formulier in om een klosmaatje te ontvangen. Ontvangt u graag wat extra uitleg over PROMATECT©-H, contacteer uw vertegenwoordiger.


  Schachtwanden en dak-wandaansluiting

  Een schachtwand is een speciale voorzetwand. In tegenstelling tot een normale voorzetwand onttrekt de schachtwand geen bouwkundige constructie uit het zicht, maar een schacht met leidingen. Kenmerkend voor deze wanden is dat maar aan één zijde beplaat worden, omdat niet de mogelijkheid bestaat om er aan de achterzijde bij te kunnen. De schacht zelf loopt meestal langs meerdere verdiepingen en ruimtes in een gebouw en vormt een bouwkundige scheiding. Dat brengt vervolgens eisen aan brandwerendheid en geluidsisolatie met zich mee.

  Houten vloeren

  Het assortiment geteste constructies biedt oplossingen met rechtstreekse bevestiging tegen de balken of met verlaagde plafonds. In bijzondere gevallen kan de weerstand tegen branddoorslag van onder naar boven ook verkregen worden door boven óp de bestaande houten vloer een bescherming aan te brengen.

  Onder de houten vloer bevestigt men een laag PROMATECT®-100, dikte 10 mm, tegen de houten balken of op regels tegen houten balken.

  Brandwerende doorvoeringen

  Een beginnende brand kan zich in een gebouw snel uitbreiden. Met de juiste bouwkundige brandpreventie kan dit worden voorkomen. Onder andere brandwerende doorvoeringen nemen hierbij een belangrijke plek in. Bij het aanleggen van kabels en leidingen worden er namelijk doorvoeringen en sparingen gemaakt in verschillende wanden, plafonds en vloeren. Deze doorvoeringen en hun sparingen zijn een bedreiging voor de brandwerendheid van ieder gebouw en moeten worden beveiligd tegen brand. In onze brochure lees je hoe je dit op de juiste wijze kunt doen.

  Promat inmeetboek

  Moet je geregeld maten opmeten voor je brandpreventie project? Wij maken het gemakkelijker voor je.

  Met het Promat Inmeetboek houd je eenvoudig bij welke materialen en maten jij nodig bent voor je bouwkundig project waarvoor je brandpreventieve producten nodig bent.

  Heb jij een inmeetboek nodig voor je bouwproject? Vraag gratis je Promat Inmeetboek aan.


   Brandwerende verf

   PROMASTOP®-CC is een ‘hybride’ brandwerende coating op waterbasis. Het combineert de positieve kwaliteiten van opschuimende en endotherme coatings. In combinatie met PROMASTOP®-CC (speciale steenwolplaten) ontstaat het PROMASTOP®-CC systeem, dat wordt toegepast voor het brandwerend afdichten van kabelgoten en bouwkundige voegen en openingen die te groot zijn voor brandwerende kitten.

   PROMASTOP®-I is een brandwerende verf en pasta die bij brand opschuimt en daardoor de hitte van de brand isoleert. In combinatie met PROMASTOP®-CB (speciale steenwolplaten) ontstaat het PROMASTOP®-I systeem, dat wordt toegepast voor het brandwerend afdichten van kabelgoten en bouwkundige voegen en openingen die te groot zijn voor brandwerende kitten.

   Promafoam en Promaseal

   Het brandwerende PUR schuim van Promat is speciaal en uitsluitend ontwikkeld en getest voor het afdichten van voegen tussen steenachtige materialen. PROMAFOAM®-C wordt vaak toegepast om de voeg boven een niet-dragende gemetselde wand dicht te zetten.

   PROMASEAL® -A is een niet opschuimende acrylaatkit voor het brandwerend en rookgasdicht afsluiten van smalle en kleine openingen. Het is moeilijk brandbaar en verhindert brand- en rookuitbreiding naar aangrenzende ruimtes. Overschilderbaar.

   Obimex College “Gips voor akoestiek, vocht & brandwerendheid”

   Wil je graag leren over de specifieke brandeisen op de bouw? Of hoe je 60 minuten brandwerend bouwt onder hout? Welke platen geschikt zijn om te betegelen in een badkamer? Of hoeveel dB de wanden moeten zijn bij een appartement?

   Geef je op voor Obimex College. Daar leggen we je alles uit over gips, akoestiek, vocht en brandwerendheid. Voor meer informatie lees de brochure of kijk op Obimex College.

   Wil je meer weten over brandpreventie producten?

   Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord over de verschillende mogelijkheden.

   Of stel je vraag hier
    Ik heb een vraag over

    Neem contact met ons op

    Stel uw vraag via dit contactformulier. Wij helpen u graag!

    Start typing and press Enter to search