PIONIEREN IN DE

CIRCULAIRE AFBOUW

WAT IS CIRCULAIR BOUWEN?

Circulair bouwen is een van de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende jaren en ligt in het verlengde van de circulaire economie. Bij een circulaire economie draait het uiteindelijk om een slimmer en duurzamer gebruik van bestaande grondstoffen en producten, waardoor deze oneindig kunnen worden hergebruikt. Vandaar ook de term circulair: het is letterlijk een gesloten kringloop. Een prachtige maar ook zeer noodzakelijke gedachte. We kunnen de aarde immers niet uitputten en raken er steeds meer van doordrongen dat grondstoffen een keer opraken.

DE CIRCULAIRE AFBOUW MISSIE VAN OBIMEX

Bij Obimex zien we in dat de oude industriële benadering van productie echt niet meer kan. Hiermee maken we de aarde kapot. Daarom is het tijd voor verandering. De producten van nu zijn de grondstoffen voor later. We hebben nog niet overal een antwoord op, maar we moeten zo spoedig mogelijk een circulaire bouwkolom ontwikkelen. Met minder verspilling, slimmer gebruik van grondstoffen en uiteindelijk een betere toekomst voor onze kinderen. Helpt u ons daarbij?

HOE CIRCULAIR

IS EEN PRODUCT?

Obimex kwalificeert zijn productassortiment op basis van vier criteria. Aan de hand hiervan kennen we in samenspraak met onze partners een aantal sterren toe aan het afbouwproduct. Hoe beter het product presteert en aan deze vier criteria voldoet, hoe meer sterren we toekennen aan dit product. Simpel: Geen sterren is dus geen circulair product, maar drie sterren een volledig toepasbaar circulair product zonder klimaatimpact.

De vier criteria waarop we dit kwalificeren zijn als volgt:
  • Mate van CO2 uitstoot besparing vs. een nieuw product
  • Mate circulariteit in het product
    (Volledig hergebruik van bestaande materialen of d.m.v. nieuwe toevoegingen)

  • Kwalitatieve prestatie producteigenschappen vs. een nieuw product
    zoals akoestische eigenschappen en brandgedrag

  • Mate van hergebruik-mogelijkheden aan het einde productlevensduur

*We doen ons best om per product proberen we zo nauwkeurig mogelijk onze footprint uit te rekenen. Bekijk de exacte data per product of neem contact met ons op als je ergens over twijfelt.

INNOVEREN

DOOR TE LEREN

In de afbouwsector staat circulariteit nog in de kinderschoenen. Circulariteit is daarnaast een containerbegrip.

Circulair is voor ons producten en materialen niet meer weggooien en deze als grondstof, onderdeel of nieuw product een tweede leven te geven. In 2050 moet de Nederlandse economie en dus afbouw volledig circulair zijn.

Innoveren door te doen - Circulaire afbouw

ONZE VRAAGSTUKKEN

 PRESTATIES EN
GARANTIES

Nieuwe circulaire toepassingen moeten wij tegen de meetlat en regelgeving leggen, hoe geven wij gelijkwaardige of betere eigenschappen dan nieuw? Welk materiaal paspoort en garanties geven wij af?

NIEUWE KETENS
ONTWIKKELINGEN

Circulaire producten maken vraagt om nieuwe keten samenwerkingen. Slopers worden nieuwe materialen leveranciers naast de bestaande partners. Hoe zorgen wij voor een win-win?

DE ECHTE PRIJS
VAN EEN PRODUCT

Prijs van nieuwe producten zijn goedkoper dan prijs van circulaire producten. Maar wat als je dit afzet met impact op het milieu en beperkte economische levensduur?

 SCHADEVRIJ EN
EFFICIËNT DEMONTEREN

Prijs van nieuwe producten zijn goedkoper dan prijs van circulaire producten. Maar wat als je dit afzet met impact op het milieu en beperkte economische levensduur?

Nieuwe keten circulaire bouw

*We doen ons best om per product proberen we zo nauwkeurig mogelijk onze footprint uit te rekenen. Bekijk de exacte data per product of neem contact met ons op als je ergens over twijfelt.

CIRCULAIR ONDERNEMEN IS 
EXPERIMENTEREN EN DOEN.

Deze ambities zijn mooi op papier. Wij maken ze graag werkelijkheid door praktisch te doen, te ontdekken en te pionieren. Nieuwe samenwerkingen en ketens opzetten door pilotprojecten.

Circulair ondernemen betekent voor ons een regisseursrol nemen in het voor- en natraject van renovatieen nieuwbouwprojecten. In elke stap van een project samen stappen vooruit denken om de waarde van materialen en producten te verlengen.

  • Open samenwerken met alle partijen in de keten

  • Actief kennis delen en open & transparant opstellen

  • Continu experimenteren, niet alles wordt een succes

  • We nemen risico en gaan experimenteren en zijn realistisch: niet alles gaat slagen

DE CIRCULAIRE WERKPLAATS

We hebben ons eigen circulaire lab opgezet. Je vindt er alle afbouwproducten die wij een tweede leven willen geven of al hebben gegeven. Heb jij gebruikt of nieuw materiaal en wil je samen circulaire toepassingsmogelijkheden ontdekken?

Wij nodigen graag alle partijen uit de keten uit om mee te denken: Van opdrachtgever, architect, fabrikant tot en met sloper en afbouwer. Samen de circulaire afbouw ontdekken, creëren en op de kaart zetten!

Maikel Eshuis - Projectmanager circulaire afbouw

DIT KUNNEN WE NIET ALLEEN.
DOE JE MEE?

Om circulaire afbouw een succes te maken is samenwerken en anders denken de sleutel voor succes. Nieuwe gesloten productketens ontwikkelen waardoor nieuwe grondstoffen steeds minder nodig zijn. Slopers worden materiaal en grondstof leveranciers voor ons en producenten.

Om dat te organiseren moeten we elkaar beter begrijpen. Van opdrachtgever architecten tot bouw en afbouw. Beter in kaart brengen waar materialen blijven en vooruit denken wanneer ze weer vrijkomen. Kortom, hoe brengen we vraag aanbod van de circulaire afbouw bij elkaar.

Neem contact met ons op

Stel uw vraag via dit contactformulier. Wij helpen u graag!

Start typing and press Enter to search