Metal-stud wanden

Metal stud wanden

Gipswanden, oftewel metal stud wanden, zijn vaste binnenwanden gebaseerd op een stalen profiel in combinatie met gipspanelen en isolatie. Metal stud wanden zijn scheidingswanden en/of voorzetwanden en worden gekenmerkt door de hoge geluidsisolatie en brandwerendheid.

Meer over metal stud wanden

Een metal stud wand staat bekend om zijn gemakkelijke, snelle montage en strakke afwerking. Met metal stud wanden maak je eenvoudig van een grote open ruimte een op maat gemaakte verdieping met verschillende ruimtes. Ook kun je gemakkelijk een verouderende buitenmuur beter isoleren, leidingen en/of kabels wegwerken doormiddel van het plaatsen van een metal stud voorzetwand. Creatieve vrijheid staat voorop, want naast rechte wanden kunnen deze wanden ook gebogen worden gemonteerd.

Snelle montage en strakke afwerking

De metalen profielen zijn lichtgewicht en gemakkelijk op maat te maken. Daarnaast zijn de meeste gipspanelen voorzien van specifieke doeleinden en makkelijk te snijden. Door slecht simpele aanpassingen in diktes van isolatie, profielwerk en/of door specifieke gipspanelen te kiezen met speciale voordelen kun je gemakkelijk wanden creëren met hoge eisen voor geluidisolatie of brandwerendheid. Ook de deur- en glaskozijnelementen van de Obiwand passen naadloos in een metal-stud wand. Zo zijn deze types wanden snel te monteren.

Een uitgebreide voorraad

Obimex heeft een uitgebreide voorraad producten voor de professionele afbouwer om gipswanden te realiseren. Diverse types gipspanelen, de vereiste C en U profielen in diverse afmetingen, isolatiematerialen, deuren en kozijnen, schroeven en afwerkings-producten. Op zoek naar iets specifieks? Wij helpen je graag!

Soorten metal stud wanden

Kamerscheidende wanden

Kamerscheidende wanden zijn breed toepasbaar in de woning- en de utiliteitsbouw. De meest eenvoudige scheidingswand, met een enkelvoudig stalen frame en één laag gipsplaten biedt al 30 minuten brandwerendheid en een redelijke geluidsisolatie. De geluidsisolatie wordt verbeterd wanneer men een versie kiest met minerale wol in de spouw.

Universele scheidingswanden

Universele scheidingswanden bieden een optimale compromis tussen de economische aspecten aan de ene zijde en uitstekende prestaties aan de andere zijde. Dit type metal stud wand wordt breed toegepast in de utiliteitsbouw. Vooral in kantoorruimtes met meer privacy en waar wanden met enige sterkte gewenst zijn. De wand leent zich tevens als brandscheiding. De wand bestaat uit een enkelvoudig stalen frame met twee lagen gipsplaten per zijde. De wand biedt 60 minuten brandwerendheid en een goede geluidsisolatie, die met isolatie verder wordt verbeterd.

Kamerscheidende wanden voor natte ruimtes

Deze metal stud scheidingswand is een waterbestendige wand voor in extreem natte ruimten. Als ondergrond voor eventuele wandtegels of pleisterwerk. Deze wand is opgebouwd met een enkelvoudig stalen frame en één laag Aquapanel Cementboard Indoor. Deze opbouw biedt al 30 minuten brandwerendheid en een redelijke geluidsisolatie. De geluidsisolatie wordt verbeterd wanneer men een versie kiest met minerale wol in de spouw.

Plaat eigenschappen
De Aquapanel Cement Board Indoor is een 12,5 mm dikke plaat op basis van Portlandcement met zuiver minerale toeslagstoffen, waardoor de plaat volledig vochtongevoelig, schimmelbestendig en onbrandbaar is. Beide zijden voorzien van een wapening van glasvezelweefsel, die rondom de langskanten doorloopt (EasyEdge) zodat de langskanten vriendelijk zijn om vast te pakken. Aquapanel Cement Board Indoor is buigbaar ten behoeve van ronde constructies.

Standaard voorzetwand

De standaard voorzetwand is een voordelige oplossing indien een volledig vrijstaande voorzetwand wordt gevraagd. Deze metal stud wand bestaat uit een stalen frame met een enkele laag gipsplaten. Ter bevordering van de geluidsisolatie of thermische isolatie kan men tussen de metal stud staanders een minerale wol plaatsen. Bij toepassing langs eventuele buitengevels is een dampremmende folie tussen de staanders en de beplating aan te bevelen.

Brandwerende schachtwand

De brandwerende schachtwand is de oplossing voor schachtwanden waar een hoge brandwerendheidseis aan wordt gesteld. De wand bestaat uit een stalen frame van dubbele, rug-aan-rug gekoppelde C-75 metal stud stijlen met een bekleding van een dubbele laag Knauf DF gipspanelen. Tussen de staanders wordt steenwol geplaatst. De brandwerendheid bedraagt 60 minuten en de wand is aan de schachtzijde onbrandbaar conform de NEN 6064

Metal stud afwerking

Metal stud wanden kunnen gemakkelijk worden afgewerkt door de naden te voorzien van een gaasband of papierband, om deze naden vervolgens af te voegen en te finishen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende klasses qua afwerking. Nadat de wand conform de gekozen klasse is afgewerkt, kan de wand verder worden behangen of worden gesausd door de schilder of stukadoor. Meer informatie hierover kun je vinden bij onze sectie afvoegen of op onze webwinkel.

KnaufZeker!

De gips- en isolatieproducten van Knauf staan garant voor hoogwaardige kwaliteit en zijn op elkaar afgestemd voor een uitmuntende prestatie. Door Knauf producten met elkaar te combineren en te verwerken in een systeem, worden de prestaties gewaarborgd. Deze garantie noemen we KnaufZeker.

Uw zekerheden:

 • 100% garantie op de prestaties van de KnaufZeker systemen
 • KnaufZeker systemen zijn getest of beoordeeld door onafhankelijke en toonaangevende instituten en voldoen aan alle vereiste keurmerken
 • Technische ondersteuning gedurende de looptijd van het project
 • Mogelijkheid tot het volgen van trainingen over het juist verwerken van de KnaufZeker systemen
 • Gewenste prestaties worden daadwerkelijk gerealiseerd. Uw ontwerp is geborgd!
Knaufzeker 100% prestatiegarantie

Knauf wandsystemen

Knauf introduceert een nieuw technisch handboek, het Knauf Handboek Wandsystemen. In dit praktische naslagwerk staan alle Knauf wandsystemen inclusief technische specificaties uitgebreid beschreven. Het handboek is ideaal voor ontwerpers, calculatoren en werkvoorbereiders van montagebedrijven, aannemers en architectenbureaus.

Wil je meer weten over metal stud wanden?

Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord over de verschillende mogelijkheden.

Of stel je vraag hier
  Ik heb een vraag over

  Neem contact met ons op

  Stel uw vraag via dit contactformulier. Wij helpen u graag!

  Start typing and press Enter to search