Plafondeilanden

Akoestische plafondeilanden

Akoestische plafondeilanden zijn specifieke plafondproducten om een betere akoestiek in een ruimte te creëren. De huidige modetrends zijn industriële uitingen, waarbij de “grove, ouderwetse” uitstraling van de ruimte moet worden behouden. Hierdoor blijven er veel harde materialen, zoals beton en hout, in zicht die de akoestiek van de ruimte niet bevorderen. Akoestische plafondeilanden zorgen met hun minimalistische look en industriële uitstraling voor de juiste balans in de ruimte qua uitstraling, met een aanzienlijke verbetering van de ruimtelijke akoestiek.

Geluidsabsorptie

Plafondeilanden worden veelal afgehangen gemonteerd waardoor er een specifieke spouw wordt gecreëerd voor een beter akoestisch resultaat. De spouw zorgt voor extra geluidsabsorptie, waardoor er aanzienlijk minder materiaal nodig is.

Nagalm

Nagalmtijd is de tijd dat het geluid hoorbaar is, nadat de geluidsbron is gestopt. Een voorbeeld: Je klapt in een zaal in je handen. De nagalmtijd is de periode waarbij je klap tot 60 dB is verminderd. In praktijk hoor je het dan namelijk niet meer. Deze nagalmtijd is te verminderen door het gebruik van geluidsabsorberende materialen.

Betonkernactivering

Ook zijn plafondeilanden zeer geschikte akoestische oplossingen voor gebouwen met betonkernactivering. Bij deze vorm van verwarming kunnen “traditionele” plafonds niet worden toegepast, omdat deze plafonds de warmte blokkeren.

Obimex akoestiek

Obimex biedt in samenwerking met een partner drie verschillende mogelijkheden op het gebied van plafondeilanden aan. De Obimex Basic, de Obimex Fabric en de Obimex Acoustic Art.

Obimex Basic

Akoestisch plafondeiland BASIC is een prima akoestisch instappaneel van Obimex Acoustic. Dit populaire, financieel aantrekkelijke paneel kent een hoge akoestische waarde. Een aluminium kader omgeeft het paneel, waarbij een glasvlies is gebruikt om de zichtzijde af te werken. De vulling van het paneel bestaat uit hoogwaardig absorptiemateriaal. De akoestische vulling en afwerking zijn aan de zichtzijde ingeklemd door het kader.

Toepassingen
Dit BASIC paneel kent vele toepassingen, het is te gebruiken als wand- én plafondpaneel. Dit systeem is geschikt voor verschillende omstandigheden waarbij sprake is van het verminderen van nagalm en andere vormen van geluidsoverlast in een ruimte. BASIC is te vinden in allerlei omgevingen, zoals kantoorpanden, scholen, zorgorganisaties, kinderdagverblijven en woningen.

Dit paneel is ook te verkrijgen in de variant BASIC+. Hierbij kun je een andere afwerking aan de zichtzijde kiezen, bijvoorbeeld geperforeerd hout, gips of staal.

Obimex Fabric

Akoestisch plafondeiland FABRIC is een opvallend akoestisch paneel dat wij voor je op maat kunnen laten maken en aanleveren. Het paneel is gevat in een aluminium kader met hoogwaardige absorberende materialen. Aan de zichtzijde is het paneel uitgerust met stoffering die in het kader is gespannen. Hierdoor is het profiel aan de zichtzijde nauwelijks te zien.

Toepassingen
De FABRIC panelen zijn vaak te vinden in allerlei ruimtes waarbij er sprake is van geluidsproblematiek, bijvoorbeeld in kantoren, schoolgebouwen, callcenters, zorglocaties en woningen. Deze panelen bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen als wand- en plafondpaneel, maar ze zijn ook geschikt voor andere situaties, bijvoorbeeld als een bureaudivider, een roomdivider of als backpanel.

FABRIC is ook verkrijgbaar als + PLUS paneel, dat een hoogwaardige absorptie biedt. In de stootvaste uitvoering is dit systeem uitermate geschikt als laagfrequente absorber, bijvoorbeeld in sportzalen en gymzalen.

Obimex Acoustic Art

De ACOUSTIC ART® is het akoestische toppaneel van Obimex Acoustic. Dit bijzonder elegante systeem is als los paneel te verkrijgen, maar ook in een wandvullende versie. Dit paneel biedt een hoge akoestische prestatie. Rondom is het paneel uitgerust met een aluminium kader gevuld met hoogwaardig absorptiemateriaal. Aan de zichtzijde bieden wij je een print naar keuze op een polyester doek dat in het kader is gespannen. Hierdoor is het profiel aan de zichtzijde slechts minimaal zichtbaar. Als print op de zichtzijde kun je bijvoorbeeld denken aan je bedrijfslogo, een mooie referentiefoto of een productfoto.

Toepassingen
Het ACOUSTIC ART® paneel is inzetbaar als wand- of plafondpaneel. Dit systeem is uitstekend te gebruiken in ruimtes met een grote variatie in geluidsproblematiek, waaronder kantoren, schoolgebouwen, zorginstellingen, callcenters en woningen. Dit paneel biedt gebruikers een grote vrijheid in ontwerpen dankzij de onbeperkte keuze in print(s) en maatvoering. Hierdoor is het systeem vrijwel overal te gebruiken.

ROCKFON® Eclipse™

Kaderloze akoestische eilanden die een totaal nieuwe esthetische dimensie aan een ruimte geven. Toepasbaar in het geval dat een gesloten systeemplafond niet mogelijk of gewenst is, zoals bij betonkernactivering. ROCKFON Eclipse is verkrijgbaar in diverse afmetingen en vormen, het is tevens mogelijk een ontwerp op maat te laten maken. Daarnaast zijn de akoestische eilanden verkrijgbaar in wit of een onbeperkt aantal aangepaste kleuren, op basis van het Natural Color System® (NCS).

Knauf AMF Topiq® Sonic Element

Het frameloze plafondeiland Topiq® Sonic element is met het sterke Topiq® rond edge-technologie uitgerust. Het eiland is beschikbaar met fleece coating aan zowel de zichtzijde als aan de kopse kant. Bovendien beschikt het monolithisch eiland over uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen. Het zwevende element kan moeiteloos worden toegevoegd aan een conventionele oplossing, inclusief de noodzakelijke akoestische functies.

Meer over onze partners in plafondeilanden

 
 

Referentiefoto’s van plafondeilanden

Wil je meer informatie over geluidmeting?

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een geluidsmeting inclusief rapportage? Dit is vanzelfsprekend mogelijk. Neem dan gerust contact met ons op.

Of stel hier direct je vraag
    Ik heb een vraag over:

    Neem contact met ons op

    Stel uw vraag via dit contactformulier. Wij helpen u graag!

    Start typing and press Enter to search