Duurzame verlichting

LED verlichting

Led verlichting heeft zich tot een zodanig niveau ontwikkeld, dat het nu algemene lichtoplossingen biedt voor consument en professioneel gebruiker. Led heeft bewezen een energiebesparende lichtbron te zijn met een lange levensduur. Led is duidelijk de lichtbron van de toekomst en wij geloven sterk in de hoge potentie van led-technologie. Echter led op zich is geen interessant verlichtingsproduct. Een zorgvuldig ontwikkelde combinatie van led-technologie met goed ontworpen armaturen resulteert in hoogwaardige producten. Naast de specifieke voordelen van de technologie van ledverlichting, zoals een lange levensduur en een laag energieverbruik, focussen we op uitstekend design, gemak van installatie en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Het Obimex assortiment

Obimex heeft de volgende producten in zijn assortiment:

 • Led inbouwarmatuur
  • Led verlichtingsarmatuur met diffuser (3000K, 4000K of 5000K)
  • Led verlichtingsarmatuur met spiegeloptiekafscherming
 • Led wandstraler (tbv aanstralen van rekken en wandkasten)
 • Led inbouw spots (flat)
 • Led inbouw spot (slim spots)
 • Toebehoren (aansluitsnoeren, doorkoppel snoeren, splitters)

Het menselijk oog en licht

We hebben licht nodig om objecten te kunnen onderscheiden. Het menselijke oog heeft echter een ingebouwde bijzonderheid: Adaptiviteit. De gevoeligheid voor licht wordt aangepast aan de lichtomstandigheden. Verplaats je van een uitstekend verlichte ruimte (of omgeving) naar een ruimte met weinig licht, dan zal je aanvankelijk niets waarnemen. Na korte tijd past het oog zich aan aan de lichtomstandigheden en kun je weer vormen kunnen onderscheiden.

De optimale combinatie van 'lumen per watt'

Voor het waarnemen van beweging en vorm is maar weinig licht nodig. Voor het ervaren van kleur, nuances en details is veel meer licht nodig. Bij volle maan kunnen wij nog steeds onze weg vinden, terwijl het licht slechts een fractie is van het daglicht.

Daglicht/indirect zonlicht10000 - 20000 lux
Daglicht op een bewolkte dag1000 lux
Op een donkere dag100 lux
Schemerlicht10 lux
Bij volle maan1 lux

Het menselijk oog vangt bepaalde golflengtes(kleuren van het spectrum) beter op dan andere. Groen en geel zien we bijvoorbeeld veel beter dan ultraviolet en infrarood. Lumen is een goede vergelijkende factor, omdat er bij eenzelfde wattage een groot verschil kan zitten in de waarneming van verschillende tinten. Zoek dus naar een optimale combinatie van “lumen per watt”.

Hoe bereken je het aantal armaturen per m2?

Hoe bepaal je nu het aantal armaturen dat benodigd is om een ruimte te verlichten? Een eenvoudige rekenwijze is de volgende:

 1. Stel eerst vast voor welke activiteit de ruimte gebruikt gaat worden (bijvoorbeeld een kantoor). Dit kun je terugvinden in onze brochure.
 2. Bepaal de gewenste lichtsterkte, bijvoorbeeld 500 lux.
 3. Bepaal de oppervlakte van de ruimte, bijvoorbeeld 20 m2.

Het aantal lumen dat je wilt bereiken is dan 500 lux x 20 m2 = 10.000 lumen. Om verliezen door de uitstraling naar de wanden (of door raam- en deuropeningen) te compenseren, dien je dit getal te verhogen. Reken hiervoor op een verhoging met ca. 50%.

Voor deze ruimte heb je dus 10.000 lumen x 1,50 = 15.000 lumen nodig.

Deze ruimte kun je verlichten met armaturen, met een totale netto lichtopbrengst van minimaal 15.000 lumen. Het licht moet verdeeld worden over de ruimte. Dat doe je door de armaturen evenredig te verdelen. Als je de afstand van het armatuur tot het verlichten vlak, zal in het algemeen een gelijkmatige verlichting worden bereikt, zonder extreme verschillen in lichtsterkte. Voor het aantal lumen per armatuur kun je onze brochure raadplegen.

Bekijk onze brochure over duurzame verlichting

Neem contact op met onze verlichting specialist

Wil je meer informatie over verlichting? Neem dan contact op met onze verlichting specialist, Jack Telgenkamp. Hij vertelt graag meer over welke verlichting geschikt is voor jouw ruimte.

Jack

Jack Telgenkamp

Of stel hier je vraag
  Neem contact met ons op

  Stel uw vraag via dit contactformulier. Wij helpen u graag!

  Start typing and press Enter to search