Duurzame verlichting

LED verlichting

Ben je op zoek naar stijlvolle, duurzame en voordelige LED verlichting, dan is Obimex jouw partner. LED verlichting heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot dé verlichtingsoplossing voor zowel de consument als de professional. Een bewezen energiebesparende lichtbron met een lange levensduur. LED is de lichtbron van de toekomst met ongekend hoge potentie.

Het Obimex assortiment

Obimex heeft de volgende producten in zijn assortiment:

 • Led bandrasterarmatuur
 • Led Downlighter met bewegingssensor
 • Led Downlighters
 • Led Downlighters voor de inbouw
 • Led inbouw armaturen, instelbaar op 3 kleurtemperaturen.

Even iets over het menselijk oog en licht

We hebben licht nodig om objecten te kunnen onderscheiden. Het menselijk oog heeft echter een ingebouwde bijzonderheid: adaptiviteit. De gevoeligheid voor licht wordt aangepast aan de lichtomstandigheden.

Verschillende niveaus van sterkte

Verplaats je je van een uitstekend verlichte ruimte (of omgeving) naar een ruimte met weinig licht, dan zal je aanvankelijk niets waarnemen. Na korte tijd past het oog zich aan aan de lichtomstandigheden en kun je weer vormen onderscheiden. Voor het waarnemen van beweging en vorm is maar weinig licht nodig. Voor het ervaren van kleur, nuances en details is veel meer licht nodig. Bij volle maan kunnen we nog steeds onze weg vinden, terwijl het licht een fractie is van het daglicht.

Daglicht/indirect zonlicht10000 - 20000 lux
Daglicht op een bewolkte dag1000 lux
Op een donkere dag100 lux
Schemerlicht10 lux
Bij volle maan1 lux

Het menselijk oog vangt bepaalde golflengtes (kleuren van het spectrum) beter op dan andere. Groen en geel zien we bijvoorbeeld veel beter  dan ultraviolet en infrarood. Lumen is een goede vergelijkende factor, omdat er bij eenzelfde wattage een groot verschil kan zitten in de waarneming van verschillende tinten. Zoek dus naar een optimale combinatie van “lumen per watt”.

Hoeveel armaturen per m2 heb je nodig?

Een eenvoudig rekenwijze: 

 1. Stel eerst vast voor welke activiteit de ruimte gebruikt gaat worden, bijv. een kantoor
 2. Bepaal de gewenste lichtsterkte, bijv. 500 lux.
 3. Bepaal de oppervlakte van de ruimte, bijv. 20 m2

Het aantal lumen dat u wilt bereiken is dan 500 lux x 20 m2 = 10.000 lumen. Om verliezen door uitstraling naar de wanden (of door raam- en deuropeningen) te compenseren, dient u dit getal te verhogen. Reken hiervoor op een verhoging met ca. 50%. 

Voor deze ruimte heeft u dus 10.000 lm. x 1,50 = 15.000 lumen nodig. Deze ruimte kunt u verlichten met armaturen, met een totale netto lichtopbrengst van min 15.000 lumen. Het licht moet verdeeld worden over de ruimte. Dat doet u door meer armaturen evenredig te verdelen. Als u de afstand tussen de armaturen ongeveer gelijk kiest aan de afstand van het armatuur tot het te verlichten vlak, zal in het algemeen een gelijkmatige verlichting worden bereikt, zonder extreme verschillen in lichtsterkte.

Bekijk onze brochures over duurzame led verlichting op onze website bij het kopje “verlichting”

voorkant-brochure-duurzame-led-verlichting-lowres

Neem contact op met onze verlichting specialist

Wil je meer informatie over verlichting? Neem dan contact op met onze verlichting specialist, Jack Telgenkamp. Hij vertelt graag meer over welke verlichting geschikt is voor jouw ruimte.

Jack

Jack Telgenkamp

Of stel hier je vraag
  Neem contact met ons op

  Stel uw vraag via dit contactformulier. Wij helpen u graag!

  Start typing and press Enter to search