In de spotlight: Gerko Afbouw

  in Nieuws

Prestatiegerichte alleskunner

Met twaalf vaste medewerkers en zo’n vijftig man aan flexibele inhuur is Gerko Afbouw dé innovatieve specialist in het werken met hout, metalstud en gipsplaten. Uitvalsbasis is het lichte pand in Harlingen met veel glas. En natuurlijk veel hout. In de showroom blinkt een gekleurd rijtje klassieke Volkswagens. “Dat is de hobby van Maurits, de eigenaar”, vertelt Jacob. Daarnaast zien we een nette en opgeruimde werkplaats én een mooi dienstenaanbod.

Het bedrijf begeeft zich in de droge binnenafbouw met het afwerken van wanden en plafonds. En is gespecialiseerd in de modulaire, vaste tribunebouw. Gerko maakte de tribunes in veertig bioscopen in Nederland. En zette daarmee ook een stap buiten de landsgrens, naar België. Tenslotte wordt de markt bediend met de prefab productie van interieur toepassingen als vouwgips, achterhout en koven.

 

‘Het geld in de afbouw ligt op straat’

Jacob: “Onze filosofie is: als het getekend kan worden, dan kunnen wij het maken”. Er wordt dan ook goed geïnvesteerd in een passend machinepark en werkruimte. Efficiënt werken in een schone omgeving. Het verdient zichzelf terug. “Vandaag wordt er een nieuwe machine geleverd waarmee we hout kunnen perforeren voor de akoestiek. En binnenkort start de bouw van een extra werkplaats van 800 vierkante meter”. De kracht van het bedrijf is dat ze live kunnen tekenen én produceren. “Binnen een half uur kunnen we een product moduleren en vrijgeven voor productie. Het stelt ons in staat om meer te denken in eindresultaat en minder in tijd. Wat moet er gebeuren voor het eind van de dag. In plaats van hoe lang doen we erover. Psychisch bouwen noemen we dat”.

De nieuwe branding van Gerko is gebouwd op drie pijlers: ambacht, duurzaamheid en digitalisering. De pijlers zijn duidelijk terug te zien in het nieuwe logo. En de hele bedrijfsvoering. Werken met cradle2cradle gecertificeerde producten vinden ze hier belangrijk. Net als slimmer werken, kostenbesparing en afvalreductie. Een investering in BIM software en BIM modelleurs maakt de digitaliseringsslag rond. Jacob: “Al vraagt het iets van je als bedrijf, werken met BIM gaat verspilling tegen op de bouw en vergroot de bouwsnelheid. In 3D kun je bij voorbaat dingen tackelen”.

 

Gerko Afbouw BIM model

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Modelling. Het is een digitale weergave van fysische en functionele kenmerken van een gebouw. Een gedeelde kennisbron. Een platform waarin alle betrokken partijen in 3D tekenen.

Wat is een IFC model?

IFC staat voor Industry Foundation Classes. Het is een specificatie voor een bestandsformaat bedoeld om bouwkundige en constructieve data op te kunnen slaan en uit te wisselen. Een manier dus om grote bestanden kleiner te maken, zodat je deze digitaal met elkaar kunt delen. In een BIM bibliotheek staan alle bouwdelen die toe te passen zijn in een 3D bouwtekening. Deze onderdelen zijn voorzien van CAD-, kosten-, bestek-, bouwfysische en technische informatie.

 

‘Architect en ambacht kunnen niet zonder elkaar’

De tekeningen die Gerko maakt, zijn digitaal en in 3D. Op debouw worden ze op papier aan de muur gehangen. Oprichter Maurits Kooistra (48) schuift aan: “We zien altijd een uitdaging in het moeilijke werk wat onmogelijk lijkt. Mijn aangeboren bewijsdrang maakt dat we ons graag vastbijten in op tekening ingewikkeld uitziende projecten. Bij ons mooiste project ooit, het Agora Theater in Lelystad, hebben we de gehele 3D maatvoering vanaf de tekening in het werk uitgezet met touwtjes en ambachtelijk gebouwd. Het resultaat en het lijnenspel is fenomenaal geworden”, vertelt hij met een nuchter vleugje trots. Nu alles volledig in 3D wordt uitgewerkt en digitaal uitgezet, is goed engineeren bij Gerko een must geworden. Vooral in de tribunebouw waarbij zorgvuldige berekeningen en types belastbaarheid van groot belang zijn. Van levensbelang zelfs. In 3D tekeningen worden alle gebruikte materialen exact inzichtelijk gemaakt. Van grote productdelen tot de kleinste schroeven.

 

Werken met BIM in de praktijk

In BIM tekenen alle partijen in 3D in één platform. Iedereen laadt zijn eigen tekenwerk in. Maurits legt uit: “De aanvraag komt bij ons binnen via de aannemer. Dan gaat onze BIM tekenaar aan de slag. Wij gebruiken Solibri om IFC-bestanden te lezen. BIM heeft allerlei gradaties in tekenwerk. De zogenaamde LOD-niveaus. Dit bepaalt hoe gedetailleerd het tekenwerk is. Wanneer alle partijen hun bijdragen hebben getekend, moet dit bij elkaar passen. ‘Clashen’ noemen we dat”. In het BIM protocol wordt het gehele proces uitgelegd. De BIM regisseur is er verantwoordelijk voor dat de ingeladen bijdragen van alle partijen bij elkaar passen (gecontroleerd worden) en tot een DO wordt verwerkt (Definitief Ontwerp). Omdat iedereen in één oogopslag inzicht heeft in elkaars werk, kun je veel dingen voor zijn. Zo hoeft er in het werk minder worden aangepast en verloopt de bouw soepeler. Dat is wat de praktijk laat zien.

 

Gerko Afbouw Harlingen

‘Vieze kleren kunnen in de was’

Jacob Zaagemans (36) is de vakantiemedewerker die bleef bij Gerko Afbouw. “Met de jongens mee in het bussie en in twee uur tijd vijftig pakken blik afkorten. Zo begon ik. Ik was negentien.”, vertelt hij. De montage in en vanaf nul alles meekrijgen. Materiaalkennis op doen. Leren waar je tegenaan loopt op de bouw. Jacob: “Het is de beste manier om te starten. In de werkvoorbereiding pluk ik daar de vruchten van. Die ervaring scheelt tijd én kosten.” Hij groeit en verhuist mee met het bedrijf en is nu operationeel manager. Al vindt hij dat zelf maar een woord. Dagelijks doet hij ‘gewoon’ honderdduizend dingen. En schakelt bij waar het nodig is. Op de werkvloer én daar buiten.

Start typing and press Enter to search