Weten uit welke hoek de wind waait

  in Nieuws

In een woonkamer van een appartement was een plafond bezweken. Een jaar eerder bezweek hetzelfde plafond van een ander appartement als gevolg van het ontbreken van een ophangbeugel. De overbelaste ophangconstructie leidde tot ertoe dat het plafond scheurde en deels verzakte. Om er zeker van te zijn dat dit de oorzaak was verzocht de aanvrager het TBA om een schadediagnose en hersteladvies te geven.

Bij het TBA is Hermen de Hek de man die alles van plafonds en wanden weet. ‘Toen ik de woonkamer inliep was het eerste wat ik dacht: gelukkig was er niemand thuis’, vertelt Hermen. ‘Een plafond van 98 m2 was helemaal naar beneden gekomen. Wat een ravage! Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik kon goed zien dat het plafond bij de brugconstructie bezweken was. In het midden van de ruimte waren de hoekbeugels losgetrokken van de dakconstructie. De koppen van de nagels waren volledig kapotgetrokken. De hoekbeugels bij het balkon en de kleine patio waren daarentegen verbogen. Hieruit kon ik concluderen dat het plafond als eerste in het midden bezweken was en pas later bij het balkon en de patio.

Na mijn bezoek heb ik direct contact opgenomen met de fabrikant van het plafond en de leverancier van de nagels. Ik had namelijk mijn vraagtekens bij de maximale statische gewichten en belastingen van de nagels. Maar na uitgebreide berekeningen werd duidelijk dat de gebruikte nagels het plafond makkelijk zouden moeten kunnen dragen.

Maar wat was dan de reden voor de overbelasting op de bevestigingspunten? Vanwege het bezwijken van het plafond waren op dezelfde dag plafonds in de andere appartementen extra onderstempeld. Tijdens het onderstempelen viel het mij op dat elk plafond onder invloed van wind veel bewoog! Zodra de balkondeur en patiodeur tegen elkaar openstonden kwam er een onvoorziene dynamische belasting op de plafonds.

Waarschijnlijker was er sprake geweest van een langdurige, regelmatige, dynamische (over)belasting op het plafond. Metaalmoeheid van de koppen van de nagels heeft ervoor gezorgd dat de koppen op een bepaald moment losscheurden en bezweken. De nagel was een aluminium plug met kop, met daarin een stalen nagel. Aluminium is veel gevoeliger voor bewegingsbreuk dan staal.

De kop van de gebruikte nagel was gevoelig voor dynamische (wind)belastingen. De windbelasting konden we niet weghalen. Maar we konden wel de bevestigingen van de brugconstructie verzwaren. Mijn advies was om naast de gebruikte nagels van de huidige hoekbeugels twee extra stalen ankers bij te boren. Het liefst geteste ankers voor buitentoepassingen (wind). Daarnaast raadde ik het aan om de brugconstructie extra te bevestigen aan het betonnen dak. Dit kon worden gedaan door tussen elk bestaand bevestigingspunt een extra bevestigingspunt met hoekbeugel te plaatsen. Twee ankers per beugel waren hier voldoende.’

Bron: TBA Afbouwpost

Start typing and press Enter to search