Afbouwprofs

  in Nieuws

Vaak wordt er gezegd; De afbouw? Wat is dan de afbouw? Het is een nogal breed begrip in de bouw. We spreken namelijk bij Obimex altijd over de droge afbouw, omdat bij hetgeen wat wij doen geen water komt kijken. De ‘droge’ gipspanelen worden gemonteerd op het metal stud, de ‘droge’ plafondpanelen in het raster gelegd en de systeemwand wordt als bouwpakket vakkundig gemonteerd. Allemaal cruciaal werk, maar minder bekend in de Nederlandse bouw. Misschien wel een tikkeltje ondergewaardeerd ook, en dat is erg jammer. Want zonder wandenbouwer is een schilder of stukadoor niet eens nodig. Zonder plafonneur zou de akoestiek in veel gebouwen niet te harden zijn en waren die gebouwen niet voorzien van de mooiste creaties op het gebied van systeem-, gips- of monolithische plafonds. We maken zoveel moois in de prachtigste gebouwen. Afbouwers frissen oude gebouwen op met de mooiste producten en lossen veel licht-, geluids- en installatieproblemen op. Daar mogen we best trotser op zijn. Meer aandacht voor de afbouwers in Nederland!

Daarom moeten we ook beginnen bij de jongeren, hen informeren over de opleidings- en carrièremogelijkheden in de Afbouwsector. Veel jongeren en hun ouders weten niet welke bedrijven en beroepen er allemaal bestaan in deze sector. De campagne moet meer jongeren enthousiast maken voor het werk in de afbouw. Zo is er Afbouwprofs. Afbouwprofs is een initiatief van de NOA opleidingsbedrijven Afbouw en wordt ondersteund door NOA, FNV Bouw en Wonen en CNV Vakmensen.

Ook is er een nieuwe boost in ‘MBO opleidingen plafond- en wandmontage’. Er bestaat wel een MBO-opleiding plafond- en wandmontage, maar door het kleine aantal leerlingen is het voor de ROC’s lastig om een klas te formeren en dus de opleiding goed uit te kunnen voeren. In samenwerking met Savantis is het daarom mogelijk gemaakt om één of enkele leerlingen voor deze opleiding toch op te leiden via de school in de regio. Deze student wordt dan geplaatst in een klas van een vergelijkbare opleiding, bijvoorbeeld de timmer- of stukadooropleiding. Samen volgen zij de gemeenschappelijke vakken. Specifieke vaktheorie en praktijklessen regelt Savantis door een online leeromgeving, instructievideo’s en praktijktrainingen. Leerbedrijven zorgen er voor dat de student voldoende ervaring opdoet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search