Blog: Bouwen in het Oosten

  in Nieuws

De afbouwbranche is een breed begrip in de bouwwereld. Immers; wat houdt afbouw nu exact in? Schilders, stukadoors, vloerenleggen, allen vallen ze onder deze noemer. Bij Obimex in Almelo wordt daarom voor de duidelijkheid gesproken over ‘droge afbouw’, omdat er bij hetgeen dit bedrijf levert, geen water komt kijken. Gipswanden, glazen scheidingswanden, systeemplafonds en aanverwante materialen zijn slechts een kleine greep uit het assortiment. Uit een kijkje achter de schermen van deze marktbepalende groothandel blijkt dat Obimex zich heeft geprofileerd tot een landelijk bekende speler, waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen. Circulaire afbouwproducten en refurbishment zullen daar in de toekomst zeker een deel van gaan uitmaken.

De eerste indruk is de beste indruk; aan dit gezegde kan Obimex aan de Twentepoort West 39 in Almelo zich zeker spiegelen. Degene die bekend is met de organisatie én; niet in de laatste plaats met de medewerkers zal dit beamen. What you see is what you get; met eigen systeemwanden, innovatieve producten en het complementaire assortiment werd Obimex een belangrijke pijler in de afbouwbranche. En dat is niet voor niets. Aan het woord zijn algemeen directeur Michel Verweg en Maikel Eshuis, verkoop buitendienst en marketingmanager.

Het ontstaan van Obimex

Michel Verweg legt uit dat Obimex onderdeel uitmaakt van de Verweg-groep: “Deze werd in 1975 opgericht door de familie Verweg. Wat begon met zelfstandig monteren, werd door de jaren heen uitgebouwd tot een volwaardig opererend montagebedrijf. Daarnaast werd de handel een steeds belangrijker onderdeel. Om hier een juiste scheiding in aan te brengen, besloot mijn vader en toenmalig directeur, Tinus Verweg, in 1997 de handel en de montage te scheiden. Dit was het begin van Obimex. We hebben ons ontwikkeld tot een landelijke groothandel in plafonds, wanden en verlichting! Voor onze circa dertig vaste toeleveranciers vertegenwoordigen en leveren we de producten aan afbouwers van wanden en plafonds. Dit vindt plaats vanuit ons magazijn in Almelo; van Groningen tot Maastricht, Den Helder tot Middelburg en het gebied daar tussenin. Klanten die vandaag voor twee uur hun bestelling plaatsen, mogen morgen rekenen op levering. Duidelijkheid, snelheid en betrouwbaarheid zijn onze kernwaarden.”

Veilig en integer

“Obimex levert beduidend meer dan pakketten”, aldus Maikel Eshuis die reeds twaalf jaar werkzaam is binnen het bedrijf. “Wij streven ernaar om een marktbepalende, betrouwbare voorkeurspartner te zijn voor de Nederlandse droge afbouwbranche. Binnen onze bedrijfs-voering ligt de nadruk op maximale samenwerking, het toevoegen van waarde en partnerships met onze relaties, leveranciers en medewerkers. Hiermee binden we onze producten en kennis samen. Duurzame relaties die gebaseerd zijn op aandacht en vertrouwen staan bij ons hoog in het vaandel, evenals duurzaamheid in het algemeen, waar we ons steeds meer op focussen. Onze strategie is erop gericht om de huidige onderneming verder te versterken en in balans te brengen met de omgeving en het milieu; veilig, integer en duurzaam.

Tweede leven

“Obimex is bewust bezig om zo duurzaam mogelijk te opereren binnen de Nederlandse afbouw. Dit zullen we in de toekomst dan ook steeds verder gaan doorvoeren. We zetten ons voortdurend in om de invloed van onze activiteiten beter te beheren vanuit milieukundig oogpunt en zodoende een gedegen, durabele bedrijfsvoering te bevorderen. Met vragen als: Hoe voorkom je dat bouwmaterialen in de verbrandingsoven terecht komen en, welk tweede leven is er mogelijk?, zijn wij actief aan de slag gegaan. Al in 2030 moet de helft van alle bouwmaterialen circulair zijn. Als handelaar voelen we ons verplicht hierin mee te denken en derhalve een compleet nieuwe rol te gaan vervullen. Refurbishment gaat daar onder meer een onderdeel van uitmaken”, aldus Michel Verweg.

Milieulijst 2020

“Maikel Eshuis vervolgt: “Het hergebruik van materialen belooft een slim alternatief te worden voor nieuw, ook in de (af)bouwwereld. Refurbished producten zijn reeds eerder verkocht en in gebruik geweest. Door deze retour te nemen en ze een opknapbeurt te geven door onze specialisten is het heel goed mogelijk om ze te hergebruiken en zo een tweede leven in te blazen. Bij een aantal producten heeft Obimex reeds mooie stappen gezet. Zo hebben we, naast de circulaire plafondplaten, ook aan een hernieuwd plafondvlies gewerkt. Dat is nu al leverbaar. Het houdt in dat een bestaande, verouderde plafondplaat alleen voorzien wordt van een nieuw vlies. Op deze manier wordt het plafond volledig opgefrist, met als bijkomend voordeel dat de akoestiek- en brandveiligheidswaarden overeind blijven. Bovendien hoeft de plafondplaat niet afgevoerd te worden. Met de door Obimex zelf ontwikkelde systeemwand, -de Obiwand- zijn we eveneens een eind op weg. Het is een eenvoudig demonteerbaar bouwpakket dat reeds op de Milieulijst 2020 staat. Indien een ondernemer investeert in een product op deze lijst, biedt hem dat belastingvoordeel in de vorm van investeringsaftrek.”

Nieuwste eisen

In lijn met deze strategie besloot Obimex om ook op beleidsniveau invulling te geven aan nog meer duurzaamheid door onder andere het certificeren op basis van de FSC en PEFC standaarden. Michel Verweg: “Zo voldoen onze vrachtwagens bijvoorbeeld aan de nieuwste eisen voor milieuzones en rijden we zo veel mogelijk met elektrische auto’s. Bovendien zijn onze logistieke lijnen efficiënt, zowel horizontaal als verticaal. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden met betrekking tot zonne-energie en trachten wij ons gedrukte papierwerk tot het minimum te reduceren door orders, offertes, facturen en andere communicatieve uitingen digitaal te versturen.”

Platte organisatie

Bij Obimex werken 45 mensen in vast dienstverband. Met de Twentse nuchterheid, simpele duidelijkheid en warme kenmerken van een familiebedrijf is het er volgens Maikel Eshuis prettig werken: “De sfeer binnen ons bedrijf is informeel en collegiaal. Ondanks dat we meerdere takken van sport beoefenen werken we niet op eilandjes. Onze mensen zijn vakbekwaam, kunnen daardoor snel schakelen en zijn hierdoor voor veel facetten inzetbaar. De organisatie is plat. De directie staat midden tussen de mensen en voelt zich absoluut niet verheven boven de werknemers.”

Obimex College

Over de aanwas binnen de (afbouw)branche erkennen Michel Verweg en Maikel Eshuis dat deze tegenwoordig relatief beperkt is: “Er is inderdaad een tekort aan vakmensen en met de vergrijzing zal dat niet verbeteren. Bovendien ging veel kennis verloren tijdens de vorige economische crisis, toen afbouwers die hun baan verloren, besloten een andere koers te gaan varen. Daar komt bij dat ons beroep niet zichtbaar is in de hedendaagse bouwopleidingen. Jongeren worden timmerman, metselaar of stukadoor, maar zelden plafond- of wandmonteur. Vanuit dat oogpunt ontstond ‘Obimex College’ waarin we investeren in de afbouwbranche door cursussen te geven aan bestaande vakmensen die hun kennis willen verbreden. Ook vertellen we jonge scholieren graag over de kneepjes van ons mooie vak. De montage van systeem- en glaswanden of lastig te monteren plafondoplossingen, waaronder verdekte plafonds of plafondeilanden, zijn daar onderdelen van. Deze kennisuitwisseling doen we soms alleen, maar ook in samenwerking met onze partners en toeleveranciers. Hoewel we nu, vanwege COVID19 redelijk beperkt zijn, hopen we van harte deze lessen zo spoedig mogelijk weer op te mogen pakken.”

Optimaal bouwproces

Binnen Obimex wordt voortdurend gezocht naar innovatieve en nieuwe producten of verwerkingsmethoden voor een zo optimaal mogelijk, duurzaam bouwproces. Michel Verweg: “Onze bedrijfsvoering richt zich op toekomstige ontwikkelingen waaronder het werken in BIM en de 3D uitwerking van projecten. Daarnaast stond de ontwikkeling van honderd millimeter systeemwanden met H-profielen centraal, waardoor deze sneller en beter te (de)monteren zijn. Ook hebben we, met het oog op montagegemak, onlangs onze glaswanden verbeterd en trachten we tevens ons transport en de logistiek verder te optimaliseren. Uiteraard houden  we ook andere trends in de gaten, waaronder 3D-printen en prefab bouwen. Onze missie om voorop te lopen in het leveren en beter bouwen van afbouwprojecten, zijn daar allemaal verlengstukken van.”

 

Artikel van: Bouwen in het Oosten 

Geschreven door: Jolanda Groothuis.

Start typing and press Enter to search